Nyheter

RSS Aftonbladet:

Alicia KeyesAlexandra BurkeCassieBob DylanYstad 103.9
JUST NU SÄNDS
SOM SPELAR
HOLLY VALANCE - Naughty Girl
Tisdag 28 Mar, 2017
Annonser

Fredagskocken 19/2-16

IMG_0251

Kalixlöjrom!

Sveriges röda guld från bottenviken.

Kalixlöjrommen är ursprungsskyddad och siklöjan får enbart fiskas mellan Haparanda norra skärgård till strax söder om Piteå.

Siklöjan då och dess världskända delikatess. Siklöjan tillhör släkten laxfiskarna men är relativt små och blir sällan större än 20 cm. Lever i det bräckta vatten som blir alldeles vid kusten i bottenviken där de mäktiga norrlandsälvarna mynnar ut i havet.
Varje hona bär på cirka 2 teskedar rom.

Varför är det en sådan delikatess?
Jo, pågrund av dess rena men fylliga smak av hav och mineral.
Den är torr och fast i konsistensen. Men det otroliga med konsistensen är att romkornen spricker utan seghet och fyller gommen med välbehag.

Hur äter man denna delikatess?
Så enkelt som möjligt.
Tillsammans med blinier, rårakor, tunnbröd, brioche, toast eller varför inte en frasvåffla!
Men egentligen till nästan vad som helst.

Innan man äter den så ska man låta den hänga av i en finmaskig sil några timmar i kylen.
Kommer ofta i kombinationen citron, dill, finhackad rödlök och gräddfil eller créme fraiche.

Råraka

1 stor fast potatis per person
Salt och peppar

Skala och riv potatisen. Pressa ur all vätska som går ur potatisrivet. Salta och peppra. Forma till platta ”plättar” och stek på medelhög värmen i olja. Låt ligga på en bit papper efteråt och rinna av.
Servera med kalixlöjrom, citron, créme fraiche, rödlök och dill.

Kalixlöjrom är en dyr delikatess men ack vilken upplevelse, å andra sidan, vilken delikatess kommer inte med ett högt pris.

/Fredagskocken

Kontakt
Kontakta reklamavdelningen

Allmänna frågor

Radio Active
Sixten Sparres gata 2B
271 39 Ystad
E-post: info@radioactive.se

Lyssnarservice

Generellt nr: 010-102 25 00 Studion telefon: 0411-55 74 90
Lyssnarlinjen (telefonsvarare): 0411-55 74 99
Trafik & service telefon: 0411-55 74 90

Stäng

Skicka e-post